top of page

Partajul judiciar și vânzarea silită

Poza scriitorului: Adrian DocoliAdrian Docoli

O împrejurare des întâlnită este aceea că un imobil este deținut de mai multe persoane. Această stare se poate datora unei succesiuni dezbătute de mai mulți moștenitori acceptanți, unde fiecare moștenitor are o cotă parte din imobil (3/4, 1/4, 3/8 ș.a) sau pur și simplu unei achiziții comune de două sau mai multe persoane (din pură voință sau datorită căsătoriei, după caz).


Ce facem când există neînțelegeri între coproprietari dar știm că în urma partajului judiciar niciunul nu poate cumpăra imobilul?


Răspunsul este simplu: Va fi scos la licitație publică, întocmai ca un bun executat silit.


Regulile în materia partajului judiciar sunt clare și precizează că în ipoteza în care niciun coproprietar nu dorește să îl despăgubească pe celălalt pentru achiziția întregului imobil dar solicită în continuare efectuarea partajului judiciar, instanța de judecată dispune vânzarea imobilului la licitație publică cu ajutorul unui executor judecătoresc.


Asta înseamnă că după stabilirea prețului de comun acord sau cu ajutorul unui expert evaluator autorizat executorul judecătoresc emite o publicație de vânzare. Dacă la primul termen de licitație nu se prezintă nicio persoană, se va emite o nouă publicație de vânzare, de această dată cu un preț de începere de 75% din cel stabilit inițial. Dacă nici la acest termen nu se vinde părțile au posibilitatea să ceară executorului judecătoresc vânzarea pentru 50% din prețul inițial.


În urma vânzării executorul judecătoresc va dispune eliberarea sumelor de bani, cu încuviințarea instanței, către părți, conform hotărârii judecătorești.


Întrebări și răspunsuri:

Întrebarea 1: Cât durează un proces de partaj?

Răspuns: Depinde de mulți factori precum: termenele de judecată stabilite de instanță, durata efectuării expertizei evaluatorii, durata vânzării la licitație a bunului ș.a.


Întrebarea 2: Ce se întâmplă dacă nu se vinde imobilul nici la a treia licitație?

Răspuns: Instanța de judecată are posibilitatea să decidă închiderea dosarului de partaj. Consecința directă este pierderea taxei judiciare de timbru.


Întrebarea 3: Cât costă efectuarea partajului?

Răspuns: Aici trebuie luate în considerare următoarele costuri: taxa de timbru, onorariul avocațial, onorariul executorului judecătoresc și onorariul expertului judiciar. Avantajul este că o parte din cheltuieli se suportă în timp ce dosarul este pe rol.


Acest articol este unul informativ și nu reprezintă o analiză detaliată a situației dumneavoastră.

Pentru mai multe întrebări ne puteți apela folosind datele noastre de contact.


Redactat de av. titular Adrian Docoli înscris în Baroul Cluj

 
 
 

1 comentari


adelineignuta
07 de nov. del 2024

Foarte cuprinzător și bine explicat, articolul! 🙏

M'agrada
bottom of page